Nowe wejście główne w szpitalu na Winiarach

Zakończyły się prace związane z modernizacją wejścia głównego, holu i północnej klatki schodowej Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku. Remont kosztował niespełna 1,1 mln. zł i został sfinansowany ze środków Budżetu Obywatelskiego Mazowsza oraz dotacji Samorządu Województwa Mazowieckiego.

Prace remontowe objęły blisko 2 tys. m2: hol, wiatrołap i 9 kondygnacji od poziomu -1 do poddasza. Rozpoczęły się na początku października. Główne wejście do Szpitala pozostało w tym samym miejscu, zmienił się jednak wygląd wiatrołapu i układ drzwi. Teraz, wchodzących wita fototapeta z panoramą szpitala, a ulokowanie drzwi wejściowych po przekątnej z drzwiami do holu zdecydowanie wpływa na zmniejszenie utraty ciepła. W samym holu wypolerowano i odnowiono starą, kamienną posadzkę. Wyszlifowana, dodatkowo zabezpieczona antypoślizgowym impregnatem, stanowi ozdobę tej przestrzeni, podobnie, jak  fototapeta przedstawiająca panoramę Wzgórza Tumskiego i Wisły. W holu wydzielono również strefę wypoczynkową, gdzie zamontowano nowe siedziska oddzielając je ozdobną zielenią od części komunikacyjnej. Na ścianach zawisły nowoczesne, interaktywne tablice multimedialne, a dla komfortu odwiedzających szpital, w części portierni przewidziano małą szatnię. Całość, i wiatrołap, i hol, utrzymano w jednolitej, szaro- granatowej kolorystyce.

Całkowicie nowy wygląd zyskała również klatka schodowa prowadząca na oddziały. Wykonawca odnowił posadzkę z lastrico na schodach, zamontował także nowe metalowe balustrady. Na ścianach położony został ozdobny szary tynk imitujący beton, a przestrzenie między windami zostały udekorowane dekoracyjnymi brązowymi panelami ściennymi.

W ramach zadania wyremontowano również zadaszenie nad wejściem głównym. Warto dodać, iż cała inwestycja objęła także te prace, których „nie widać”, czyli np. wymianę instalacji grzewczej, oświetleniowej czy klimatyzacji.  W tym miejscu chciałbym bardzo podziękować wszystkim, którzy w ubiegłorocznej edycji Budżetu Obywatelskiego Mazowsza zagłosowali na nasz projekt, bo tylko dzięki Państwa głosom i wsparciu Samorządu Województwa Mazowieckiego to zadanie udało się zrealizować.

– mówi Stanisław Kwiatkowski, dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego w Płocku

W wyremontowanych pomieszczeniach zamontowano również nowe tablice informacyjne, zdecydowanie ułatwiające komunikację. Tablice utrzymane są w biało- granatowej kolorystyce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *