Największe jaja na świecie znoszą strusie afrykańskie

W okolicy Wielkanocy bardzo odpowiedni wydaje się temat jajek. Czy wiecie, że największe jaja na świecie znoszą strusie afrykańskie? W płockim ZOO mieszka troje przedstawicieli tego gatunku: 6-cio letni samiec Staszek i dwie młodziutkie samice. Ze względu na różnicę w wieku, a co za tym idzie różny etap dojrzewania, zwierzęta nie są jeszcze ze sobą łączone.

Struś afrykański to największy ptak na świecie. Może osiągać powyżej 150 kg wagi i dorastać do ok. 3 m wysokości. Jest nielotem – niewielki rozmiar jego skrzydeł w stosunku do ciężaru ciała nie pozwala mu wznieść się w powietrze. Biega za to z prędkością 70 km/h, a jego silne nogi są w stanie jednym kopnięciem zabić dużego drapieżnika np. lwa. W naturze ptak ten zamieszkuje suche tereny Afryki, najbardziej kojarzony jest ze środowiskiem sawann. Żywi się roślinnością, którą skubie przy ziemi. Podpatrywany z dużej odległości sprawia wrażenie jakby kopał głową w piasku, stąd pewnie legenda o chowaniu przez strusie głowy, co nie ma nic wspólnego z prawdą.

Ale wracając do jaj: strusie żyją w haremach, czyli stadach złożonych z kilku samic i jednego samca. Samiec bardzo dba o przedłużenie gatunku i to przez niego zostaje wykopany duży dół o średnicy około 2 metrów z przeznaczeniem na gniazdo dla całej rodziny. Gdy już powstanie ta struktura, samiec zachęca swoje samice do składania w nim jaj. Robią to chętnie, by następnie co kilka godzin zmieniać się przy ich wysiadywaniu. Ciekawy jest fakt, że ta samica, która akurat obejmuje pieczę nad gniazdem, turla swoje jajka z krawędzi do samego środka, by miały najcieplej i najbezpieczniej. Takie zabiegi nie szkodzą jajkom a wręcz przeciwnie. Należy je co jakiś czas okręcać, o czym wie również opiekuńczy i odpowiedzialny tata. On bowiem siada na gnieździe w nocy, by jako głowa rodziny stanowić najlepszą opiekę nad przyszłym potomstwem po zmroku, gdy zaczynają grasować drapieżniki.

Jajo strusia afrykańskiego ma około 18 cm długości, a jego waga niejednokrotnie przekracza 2 kg. Zawartość tej wielkiej skorupy kryje w sobie równowartość ok. 30 sztuk przeciętnych jajek kurzych!

Jaja strusi mają dużo mniej tłuszczu od jaj kurzych, a dietetycy zwracają uwagę na bardzo korzystny stosunek kwasów wielonienasyconych do nasyconych. Charakteryzują się również dłuższym okresem przydatności do spożycia – w lodówce wytrzymują nawet 3 miesiące! Jeśli chcemy spożyć takie jajko na miękko musimy gotować je przynajmniej 45 minut, a na twardo – aż dwie 2 godziny. Skorupa strusiego jaja jest 10 razy twardsza niż skorupka jajka kurzego. Aby ją rozbić najlepiej użyć wiertarki lub piłki do metalu. Są też przepisy kulinarne na upieczenie jajka w całości ze skorupką. Ścina się jej wierzch, białko i żółtko miesza w środku dodając przyprawy i w całości piecze około 50 minut w piekarniku. Takim daniem naje się nawet 10-cio osobowa rodzina!

Jaja konsumpcyjne nie pochodzą jednak od dzikich strusi hodowanych w ZOO, ale od zwierząt fermowych. Strusie jaja są dostępne w hipermarketach na stoiskach ze zdrową żywnością, na fermach lub przez internet. Cena takiego jaja waha się między 60 a 80 złotych. Zachęcamy do spróbowania tego przysmaku i wykorzystania gigantycznej skorupy do stworzenia niepowtarzalnej pisanki wielkanocnej.

A strusie afrykańskie możecie zobaczyć w płockim ZOO każdego ciepłego dnia. Zapraszamy również na rodzinne spacery podczas Świąt Wielkanocnych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.