Gospodarka i społeczeństwo

Barwy słońca na talerzu, czyli cukinia w roli głównej

Kiedy zaczynałam przygotowywać dla Was przepisy, zasada była jedna: korzystamy z tego, co daje nam obecna pora roku. Nic się w tej kwestii nie zmieniło i nadal uważam, że lato jest nie tylko piękne pod kątem pogody, wakacji, ale także i kuchni. Właśnie teraz mamy największy dostęp do tego, co świeże, zdrowe, wartościowe i smaczne.

Kiedy myślę o letnich smakach to zawsze mam dwa spojrzenia. Pierwsze z nich – truskawki. Kto z nas ich nie lubi? Mimo ogromnej mojej miłości do nich trzeba przyznać, że kończą się one dość szybko, a czasu by się nimi cieszyć zawsze jest zbyt mało. Drugie skojarzenie – cukinia. Ta zostaje z nami o wiele dłużej, nie traci smaku, w okresie letnim jest jej pod dostatkiem. Żółta, zielona, mniejsza, większa… Naprawdę możemy wybierać wśród plonów.

Dzisiejszą królową przepisu będzie właśnie ona – cukinia. W roli głównej odmiana żółta. Prosto, szybko, smacznie, zdrowo, na zimno, na ciepło… Zupa krem z żółtej cukinii, z dodatkiem mleka kokosowego, nuty wanilii i nasion. Zabieramy się do gotowania!

Składniki:

1 pęczek włoszczyzny świeżej

1 duża żółta cukinia

Pół szklanki mleczka kokosowego light

1 laska wanilii

Garść nasion słonecznika i siemienia lnianego (mieszanka)

4 liście laurowe

Pół łyżeczki carry

1 cebula

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka.

2. Podobnie robimy z cukinią. Ważne, aby nie obierać jej że skórki. Kroimy ją w całości i dodajemy do naszej wcześniej pokrojonej włoszczyzny.

3. Cebulę dość drobno szykujemy, dodajemy do całości warzyw.

4. Gotową mieszankę w garnku, delikatnie podsmażany na oliwie z oliwek bądź oleju rzepakowym. Pamiętajcie, aby oleju było naprawdę mało, ponieważ warzyw nie smażymy a jedynie doprowadzamy do tego, aby przez chwilę smaki się “przegryzły”.

5. Po około 4 minutach warzywa zalewamy wodą do ich wysokości, dodajemy liście laurowe i zmniejszamy moc palnika. Całość delikatnie gotujemy około 15 minut.

6. Po tym czasie do garnka dodajemy laskę wanilii oraz carry. Gotujemy kolejnych 10 minut.

7. Gdy warzywa będą miękkie a woda częściowo odparuje, dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy i pozostawiamy jeszcze gotując na 5 minut.

8. Po tym czasie zdejmujemy nasz garnek z palnika, a całą jego zawartość blendujemy na gładką masę. Gęstość zupy krem.

9. Do zblendowanej zupy dodajemy nasze wcześniej przygotowane nasiona. Całość mieszamy. Możemy także nasiona posypać na wierzchu, tuż po podaniu.

Gotowe! Prawda, że proste? Latem taką zupę możecie podać także na zimno. Będzie równie smaczna, gwarantuję. Jeśli dodatkowo macie swoją cukinię, z własnego ogrodu to smak zupy będzie naprawdę wyjątkowy. Są takie dania, na które czeka się cały rok. Z uśmiechem mówię Wam więc smacznego!

Monika Prusaczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *