Gospodarka i społeczeństwo

Sezon na grzyby już od sierpnia? Dlaczego nie

Zapewne dla wielu z nas grzyby kojarzą się z jesienną aurą, kiedy za oknem zaczynamy dostrzegać spadające liście, a dzień trwa już zdecydowanie krócej. Jest to słuszna myśl, ale warto wiedzieć, że grzybobranie możemy zacząć już teraz. Pierwsze okazy, takie jak borowik szlachetny, kurka, czy nawet szeroko znany wszystkim i doceniany podgrzybek brunatny już teraz chowają się wśród leśnych krajobrazów. Najłatwiej grzyby znaleźć w towarzystwie drzew i krzewów, ponieważ ze względu na wspólne korzyści wchodzą one z grzybami w tzn. symbiozę mikoryzową.

Grzyby wielu z nas docenia za walory smakowe i różnorodność ich wykorzystania. Grzyby w occie, jajecznica z kurkami, sosy i zupy grzybowe czy nawet schabowe z boczniaka to tylko kilka popularnych przepisów na dania, które już za czasów naszych babć gościły nierzadko na stołach. Jednak czy oprócz smaku grzyby mają do zaoferowania coś jeszcze?

Kiedyś zwykło się mówić, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, jednak po latach badań okazuje się, że wręcz przeciwnie! Zawierają prawie wszystkie witaminy oraz takie minerały jak potas, fosfor, wapń i magnez. Poza tym są dobrym antyoksydantem, pomagają wzmocnić układ odpornościowy, a ich gęstość kaloryczna, wysoka zawartość błonnika oraz to, że są dobrym produktem do obniżenia złego cholesterolu, sprawia, iż są pozytywnym wyborem podczas zrzucania zbędnych kilogramów.

Biorąc na tapet temat grzybów, obowiązkowo wspomnieć trzeba o zasadach ich zbierania. Oczywistym powinno być dla nas wszystkich, że wchodząc do lasu, nie zostawiamy po sobie żadnych śmieci oraz dbamy o to, aby niepotrzebnie nie zakłócać panującego tam porządku.

To, co jest również ważne w kontekście grzybobrania to wiedza, jakie grzyby wolno nam zbierać, a jakich nie. Warto wiedzieć, że co roku w Polsce zatruciu grzybami ulega 500-1000 osób. Na szczęście prawie każdy z nas dzisiaj ma przy sobie smartfona, dzięki któremu czy to poprzez asystenta Google, czy różne strony i aplikacje może bez problemu sprawdzić, które grzyby są trujące, które niejadalne, a które pod ochroną. Możemy też oczywiście zaopatrzyć się w atlas grzybów na papierze, jednak jeśli wciąż nie mamy pewności, czy dany grzyb na pewno jest w porządku, najlepiej po prostu go nie zrywać.

Pamiętamy, że są grzyby dla człowieka niejadalne, czy to ze względu na szkodliwość, czy po prostu kiepski smak, jednak nadal są one pożywieniem dla okolicznej zwierzyny leśnej, dlatego też, jeśli nie chcemy zabrać grzyba ze sobą, najlepiej zostawić go takim, jakim go zastaliśmy.

Wypad na grzyby może być dla nas przyjemną odmianą od codzienności oraz zdrowym sposobem spędzania wolnego czasu. Badania pokazują, że spędzanie czasu wśród zieleni wpływa pozytywnie dla naszej psychiki, działa na nas relaksująco, a jednocześnie uwalnia endorfiny, zwane powszechnie hormonami szczęścia. Trzymając się pewnych zasad przebywania w nim, możemy samemu lub też wspólnie z innymi, miło i pożytecznie spędzić czas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *