Powiat PłockiPłockZdrowie

Pracujesz? Jak zadbać o bezpieczeństwo? PPIS wydał nakazy

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku nakazuje stosowanie się do wytycznych służb sanitarnych w zakresie zasad higieny zalecanych w zakładach fryzjerskich, kosmetycznych, tatuażu i odnowy biologicznej, w związku z sytuacją występowania koronawirusa w Polsce, tj.:

  1. Myć dokładnie ręce, co najmniej przez 30 sekund przy użyciu mydła lub detergentu; mycie rąk powinno odbywać się zgodnie z „Instrukcją mycia rąk”. Dodatkowo ręce i własne telefony komórkowe należy dezynfekować preparatami przeznaczonymi do tego celu.
  2. Myć i dezynfekować powierzchnie sprzętu, urządzeń i aparatury (wieszaki, krzesła, stoliki, szafki pomocnicze, łóżka, lampy i aparaty zabiegowe).
  3. Myć i dezynfekować powierzchnie, z którymi personel i klienci mają częsty kontakt (klamki, poręcze, wyłączniki oświetlenia, terminale płatnicze, instalacje sanitarne jak baterie wodne, muszle klozetowe, kabiny natryskowe).
  4. Wyeliminować dostęp personelu z objawami chorobowymi (kaszel, katar, podwyższona temperatura, złe samopoczucie) do świadczenia usług i prac pomocniczych. Nie wykonywać usług klientom z wyżej wymienionymi objawami.
  5. Podczas świadczenia usług stosować jednorazową odzież ochronną (fartuchy, maseczki, rękawiczki)
  6. Promować dokonywanie płatności bezgotówkowych za wykonanie zabiegów.
  7. Ze względu na brak możliwości zapewnienia należytej odległości pomiędzy klientem a osobą wykonującą usługi (odstęp 2 metry), wskazane jest zaprzestanie wykonywania zabiegów. Powyższe zalecenia należy wdrożyć natychmiast

Nakaz PSIS dla punktów usługowych

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku nakazuje stosowanie się do wytycznych służb sanitarnych:

  1. Myć i dezynfekować powierzchnie, z którymi personel lub konsument ma częsty kontakt (klamki, poręcze, wyłączniki oświetlenia, klawiatury kas, terminali płatniczych, komputerów; kosze i wózki zakupowe).
  2. Myć i dezynfekować powierzchnie produkcyjne i posiadające kontakt z żywnością (stoły produkcyjne, pojemniki, w których przechowuje się żywność, wagi, regały, półki, urządzenia chłodnicze).
  3. Zabezpieczać osłonami środki spożywcze przeznaczone do bezpośredniego spożycia (pieczywo, ciasta, wyroby cukiernicze, wędliny, sery) przed zanieczyszczeniami rozprzestrzeniającymi się drogą kropelkową.
  4. Wyeliminować dostęp personelu z objawami chorobowymi (kaszel, katar, podwyższona temperatura, złe samopoczucie) przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi.
  5. Myć dokładnie ręce, co najmniej przez 30 sekund przy użyciu mydła lub detergentu; mycie rąk powinno odbywać się zgodnie z „Instrukcją mycia rąk” oraz dezynfekować własne telefony komórkowe.
  6. Zachować bezpieczną odległość od rozmówcy (1-1,5 metra).
  7. Promować dokonywanie płatności bezgotówkowych w placówkach handlowych. Powyższe zalecenia należy wdrożyć natychmiast.

Zalecenia PPIS dla zakładów pracy Państwowy

Powiatowy Inspektor Sanitarny w Płocku w związku z potwierdzonymi w Polsce przypadkami zachorowań na nowy typ koronawirusa COVID-19 oraz ewentualnym ryzykiem przenoszenia się infekcji wirusowych, w nawiązaniu do wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Głównego Inspektora Sanitarnego niniejszym poleca podjęcie następujących działań higienicznych zapobiegających szerzeniu się zakażeń w miejscu pracy:

  1. Należy zwiększyć częstotliwość mycia rąk wodą z mydłem, a jeśli nie ma takiej możliwości dezynfekować je płynami/żelami na bazie alkoholu (min. 60%). Istnieje ryzyko przeniesienia wirusa z zanieczyszczonych powierzchni na rękach. Dlatego częste mycie rąk zmniejsza ryzyko zakażenia.
  2. Należy unikać dotykania oczu, nosa i ust. Dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Dotknięcie oczu, nosa lub ust zanieczyszczonymi rękami, może spowodować przeniesienie się wirusa z powierzchni na siebie.
  3. Powierzchnie (np. biurka i stoły) i przedmioty (np. telefony, klawiatury) należy regularnie czyścić środkami dezynfekującymi. Kontakt z przedmiotami i powierzchniami zanieczyszczonymi skażoną wydzieliną z dróg oddechowych jest jednym ze sposobów szerzenia się COVID-19.
  4. Należy regularnie dezynfekować telefony i nie korzystać z nich podczas spożywania posiłków. Na powierzchni telefonów komórkowych bardzo łatwo gromadzą się chorobotwórcze drobnoustroje. Telefony komórkowe mogą być dezynfekowane np.: wilgotnymi chusteczkami nasączonymi środkiem dezynfekującym.
  5. Pojemniki ze środkami do dezynfekcji rąk należy umieścić w widocznych i łatwo dostępnych miejscach oraz dbać o to, by były regularnie uzupełniane.
  6. Zaleca się rozwieszenie plakatów instruujących, jak prawidłowo myć ręce.
  7. O konieczności przestrzegania powyższych zasad należy informować różnymi kanałami, np. podczas spotkań z pracownikami, używając narzędzi do komunikacji wewnętrznej, zaleceniami od specjalistów ds. bezpieczeństwa i higieny pracy. Powyższe zalecenia należy wdrożyć natychmiast

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *