Przez żołądek do serca, czyli Dzień Kuchni Polskiej
Już niedługo Narodowe Święto Niepodległości. Z tej okazji, od 14 lat, z inicjatywy „Fundacji Vivat Polonia!”, w ramach akcji „Dzień Kuchni Polskiej”, tysiące Polaków spotyka się na największym polskim przyjęciu urodzinowym, by radośnie świętować Narodowe Święto Niepodległości jako kolejne urodziny Polski.
„Dzień Kuchni Polskiej” to wydarzenie kulturalne, w którym jest miejsce dla każdego bez względu na wiek i poglądy, którego celem jest przekonanie Polaków do radosnego wspólnego obchodzenia rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości. To apolityczny ruch społeczny, promujący prywatny i całkowicie osobisty wymiar świętowania 11. listopada poprzez udział tego dnia w uroczystym, polskim obiedzie będącym uzupełnieniem oficjalnych, państwowych obchodów. W akcji uczestniczą tradycyjnie lokale gastronomiczne z Płocka, powiatu płockiego, ale również z terenu całego Mazowsza. Włączyły się również restauracje z różnych miejsc Polski, a nawet restauracje polskie z Chicago i Żytomierza (w roku 2017). Opowiada Cezary Supeł prezes Fundacji Vivat Polonia!
„Dzień Kuchni Polskiej” na obszarach miejskich realizowany jest tradycyjnie poprzez zaangażowanie restauracji i kawiarni, które w ramach udziału w akcji przygotowują specjalnie na ten dzień dania kuchni polskiej wywodzące się często z lokalnej kuchni lub kuchni regionalnej.
Zasady „Dnia Kuchni Polskiej” są proste:
1. Udział w akcji jest całkowicie bezpłatny!
2. Na Narodowe Święto Niepodległości – 11 listopada wprowadzić do menu dania kuchni polskiej. Może to być zestaw obiadowy lub deser stanowiący element lub uzupełnienie zwyczajowego menu. Polska wersja serwowanych dań, może być daniem ze specjalnym na ten dzień, polskim dodatkiem lub daniem w polskich barwach narodowych. Warto też ozdobić restaurację na biało czerwone barwy np.: serwetki, obrusy, kotyliony dla gości.
3. Zachęcamy, żeby ceny dań lub dań przygotowanych na ten świąteczny obiad również były świąteczne, czyli niższe od oferowanych na co dzień.
4. Zgłosić swój udział poprzez profil Facebbok.com/DzienKuchniPolskiej.
Dla lokali, które przystąpią do inicjatywy organizator przygotowuje m.in. plakaty z logo akcji Dzień Kuchni Polskiej oraz specjalne karty menu.
Z uwagi na to, że 11 listopada, w tym roku przypada w poniedziałek, Fundacja zachęca, żeby rozszerzyć akcję również na poprzedzający Narodowe Święto Niepodległości weekend 9 – 10 listopada.
W akcji „Dzień Kuchni Polskiej” jest jak co roku również miejsce dla przedszkoli i szkół, które organizując wydarzenia patriotyczne i kulturalne adresowane do dzieci i młodzieży w dni poprzedzające Narodowe Święto Niepodległości mogą połączyć je tego dnia z posiłkami składającymi się z dań kuchni polskiej lub inspirowane biało-czerwoną kolorystyką.
W tym roku organizatorzy starają się włączyć do akcji również mniejsze miejscowości i tereny wiejskie. Proponują „Dzień Kuchni Polskiej” w formie uroczystego, świątecznego obiadu wspólnego dla społeczności lokalnej organizowanego przez najaktywniejsze organizacji jakimi są Koła Gospodyń Wiejskich i Ochotnicze Straże Pożarnych.
To nawiązanie do aktywizującej lokalnie roli OSP, która tradycyjnie stanowi równą działalności przeciwpożarowej istotę działań społecznych. Przecież sale Ochotniczych Straży Pożarnych, przed laty pełniły ważną rolę w integracji społeczności.
Inicjatywa „Dzień Kuchni Polskiej” zrodziła się, aby popularyzować świadomość społeczną faktu, że odzyskana przed laty Niepodległość jest dziełem wspólnym, osiągniętym nie w rodzinnym zaciszu, a dziełem zbiorowym wielu pokoleń Polaków bez względu na ich poglądy polityczne, czy wyznanie. Z tego właśnie powodu proponujemy, żeby rocznicę odzyskania niepodległości traktować jako okazję do spotkań w szerszym niż tylko rodzinne grono – apeluje Cezary Supeł pomysłodawca akcji.
Przecież Polaków gromadzi i gromadził właśnie stół, miejsce tradycyjnego polskiego biesiadowania, a kuchnia polska to jedna z naszych narodowych tradycji. Sztuka kulinarna jest integralnym elementem regionalnej tradycji, a nie bez znaczenia pozostaje fakt, że zwykle energetyczna polska kuchnia wydaje się szczególnie odpowiednia na jesienne chłody. Zamiast skupiać się na tym co nas dzieli, podzielmy się darami polskiej ziemi. Przecież od wieków Polaków gromadzi stół, miejsce polskiego biesiadowania, a kuchnia polska to jedna z naszych narodowych tradycji. Jest w niej smak tradycji, niepodległości, wolności, solidarności – dodaje Supeł.
Organizatorzy nadają tegorocznej edycji dodatkowo aspekt społecznie użyteczny poprzez promocję zasad udzielania pierwszej pomocy i honorowego krwiodawstwa form współczesnego bohaterstwa. Form dostępnych niemalże dla każdego. Udzielanie pierwszej pomocy, honorowe krwiodawstwo i walka o niepodległość Ojczyzny wydawać mogłyby się odległe od siebie, ale w rzeczywistości mają wspólny mianownik: są aktami poświęcenia i troski o innych, często wymagającymi odwagi, determinacji i altruizmu. Dlatego przygotowane zostały materiały promujące pierwszą pomoc i krwiodawstwo.
Wydarzenie objęte Patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego, a Samorząd Województwa Mazowieckiego jest partnerem wydarzenia.
Fundacja „VIVAT POLONIA!” jest organizacją pozarządową z Płocka, której misją jest popularyzacja polskiej historii i tradycji obyczajowych, często marginalizowanych elementów polskiego dziedzictwa kulturowego. Swą misję Fundacja realizuje poprzez prowadzenie inicjatyw społecznych oraz akcji edukacyjnych w zakresie m.in. popularyzacji historii i nauki, upowszechnienia narodowego dziedzictwa kulturowego, popularyzacji narodowych i regionalnych tradycji.
W swojej działalności duży nacisk kładzie na edukację nieformalną. W ramach podejmowanych w działań były m.in. instalacja artystyczna składająca się z 1773 maków umieszczonych na placu Piłsudskiego w Warszawie, upamiętniającą poległych żołnierzy polskich oraz i polskie konie wojskowe zabite w czasie II wojny światowej. Fundacja była również organizatorem Eksperymentu Buffona, w wyznaczeniu wartości liczby Pi, w którym wzięło udział blisko 3,5 tys. uczniów.
Fundacja „VIVAT POLONIA!” jest koordynatorem akcji „Dzień Kuchni Polskiej”, której pomysłodawcą jest Cezary Supeł – prezes jej zarządu.