Polska kuchnia świąteczna : smak, tradycja i… kalorie
Polska kuchnia świąteczna to bogaty zestaw tradycyjnych potraw, które od pokoleń goszczą na stołach podczas Bożego Narodzenia. Pierogi z różnorodnymi nadzieniami, barszcz czerwony z uszkami, smażony karp czy słodka kutia – to tylko niektóre z klasycznych potraw, które królują w polskich domach w okresie świątecznym. Jest to też dla wielu okres odpoczynku, a co za tym idzie ograniczonego ruchu w ciągu dnia. To połączenie sprawia, że po świętach wielu z nas przybiera na wadze.
Średnia kaloryczność posiłku w czasie świąt w Polsce wynosi około 2 500 kcal dziennie. Biorąc pod uwagę trzy dni pełne świątecznych biesiad, łączna liczba kalorii może wynieść około 7 500 kcal. Obliczenia wskazują, że średni przyrost wagi wynosi około 1,07 kg. Oczywiście, to zależy od wielu czynników, takich jak indywidualny metabolizm, aktywność fizyczna, a także ogólny styl życia. Niemniej jednak nadmierne spożycie kalorii może wpływać na naszą sylwetkę. Jak do tego nie dopuścić?
Polska kuchnia jest słynna i ceniona na całym świecie, toteż nam samym niełatwo powstrzymać się od jedzenia, kiedy siedząc przy wigilijnym stole mamy przed sobą tyle smakowitych potraw. Warto jednak jadać mniejsze porcje, aby móc bez wyrzutów spróbować każdego wigilijnego dania. Jeśli mamy szczęście podczas świąt mieć trochę wolnego czasu, warto przeznaczyć go na spacer, nawet krótki lub np. na wspólną zabawę z dziećmi. Ruch zawsze będzie dodatkowym atutem przy spalaniu nadmiernych, świątecznych kalorii, a także poprawi pracę naszych jelit, przez co nie będzie nam tak ciężko na żołądku.
Źródło: Centrum Respo