Gospodarka i społeczeństwo

Poczuj lato na talerzu 

W końcu możemy się cieszyć! Za oknem ciepło, słońca nie brakuje, dni są długie, wypatrujemy wakacji, urlopów, korzystamy z tego, co jest w tej chwili, aktywnie spędzany czas. Te letnie “zmiany” mają swój urok nie tylko w naszym życiu lecz także w kuchni. Produkty sezonowe królują, targi i rynki pełne są lokalnych dostawców, warzywa i owoce mają inny smak, czuć, że w kuchni możemy więcej. 

Jak wiecie, jestem zwolenniczką korzystania z tego, co sezonowe. Uwielbiam czerpać z wiosennej i letniej pory roku to, co najlepsze i dostarczać to w codziennej dawce jedzenia do organizmu, bo właśnie teraz w tych produktach jest największe bogactwo witamin, świeżości i smaku. 

Dziś nie będzie inaczej. Hasło: poczuj lato na talerzu okaże się idealnie dopasowane. Będzie kolorowo, pysznie, z bombą witamin, zbilansowanie pod kątem składników i przede wszystkim sezonowo. 

Marchewka – królowa tego przepisu. Ale nie sama! Co powiecie, aby połączyć ją z odrobiną chilli, cukinią, makiem, olejem lnianym i nutą wanilii? Proste, szybkie, zdrowe, dla każdego. Zaczynamy. 

Składniki: 

  • 1 kg marchewek 
  • 1 cebula
  • 0,5 pora 
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 0,5 cukinii 
  • Odrobina chilli 
  • Laska wanilii 
  • Garść maku 

Przygotowanie: 

1. Zaczynamy od obrania naszych marchewek oraz pokrojenia ich w kostkę. Nie musi być drobną, ważne, aby kawałki były pokrojone na miarę równe części. 

2. Pokrojone marchewki wkładamy do garnka, zalewamy wodą do poziomu ich wysokości. 

3. Następnie w podobny sposób kroimy pora i dorzucamy do marchewek. 

4. Cebulkę kroimy w kostkę, dokładamy do garnka. 

5. Całość gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem około 15 minut. 

6. Po tym czasie do gotujących się warzyw dodajemy laskę wanilii i chilli. Zobaczycie później, jak bardzo wzbogaci ona smak i pomoże osiągnąć lato na talerzu ☺️ Całość gotujemy pod przykryciem kolejnych 15 minut. 

7. Gdy warzywa będą miękkie a woda odparuje, dodajemy do nich olej lniany. Zdrowy, wyrazisty w smaku i od razu bilansuje nam posiłek, bo jak wiadomo, warzywa uwielbiają towarzystwo zdrowych tłuszczy. Wtedy przyswajalność witamin w nich zawartych jest znacznie większa. 

8. Całość mieszamy i właściwie od razu zdejmujemy z gazu, aby zachować wszystkie właściwości zdrowotne produktów. 

9. Teraz już ostatni etap czyli blendowanie. Warzywa blendujemy na gładką masę i gotową zupę krem nalewamy wprost na talerz. 

10. Wierzch posypujemy makiem i układamy na nich kilka plastrów surowej cukinii. Gotowe! 

Spróbujcie sami, a zobaczycie, że ten słodki smak marchewki w połączeniu z nutą wanilii jest obłędny. Opcjonalnie można także wzbogacić taki krem o “kleksa” z jogurtu naturalnego już na talerzu, jednak jest to opcja, a nie konieczność. Jeśli chcemy poczuć warzywa i czerpać z nich jak najwięcej to absolutnie nie trzeba tego robić. Życzę Wam lata na talerzu w pełni i każdego dnia! Smacznego.

Monika Prusaczyk

dietetyk kliniczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *