Gorący weekend w Łącku
Zapowiadają go nie synoptycy, a jeźdźcy i ich konie. Od piątku do niedzieli w Stadzie Ogierów w Łącku temperatura sportowych emocji będzie wysoka za sprawą zawodów w skokach przez przeszkody. Tym razem przed nami zawody halowe trzech kategorii: ogólnopolskiej, regionalnej i towarzyskiej.
W hali Stada współzawodniczyć będzie blisko setka zawodników. Będą wśród nich zarówno przedstawiciele czołówki polskiego jeździectwa, jaki i Ci, którzy dopiero zdobywają doświadczenie w startach. Dla młodszych i mniej zawansowanych amazonek i jeźdźców start jest nie tylko okazją do sprawdzenia swoich umiejętności. Zawody w takiej formule są dla nich również szansą na podpatrzenie mistrzów i okazją na inspirację i naukę. Obserwowanie techniki, strategii i stylów jazdy bardziej doświadczonych może im pomóc w rozwoju własnych umiejętności. Tak szeroki katalog startujących zawodników pozwoli każdemu z widzów wybrać i dopingować swojego faworyta.
Pamiętać należy, że w zawodach biorą udział pary składające się z konia i jeźdźca. Również w przypadku wierzchowców zapowiada się duże urozmaicenie.
Do startów zgłoszono 127 koni. Zobaczymy zarówno drobne kuce, jak i potężne konie zimnokrwiste. Wystartują konie ras polskich, holenderskich, francuskich i niemieckich w najróżniejszych umaszczeniach. Widzowie zawodów będą mieli okazję na żywo zobaczyć różnice w wyglądzie, ale także w ruchu koni różnych ras. Mimo różnic rodowodowych konie to zwierzęta o niesamowitej gracji i sile. Obserwowanie ich w czasie, kiedy przeskakują przeszkody, zawieszając się na chwilę w powietrzu jest wyjątkowym doświadczeniem – zachęca Karolina Koper prezes Stada Ogierów w Łącku.
Do odwiedzin na zawodach organizatorzy z pełną odpowiedzialnością zapraszają również osoby, które mają wątpliwości co do wykorzystania koni w sporcie. Każdy będzie mógł na własne oczy przekonać się, że najważniejszą wartością podczas zawodów jest dobro zwierząt. Podczas zawodów rygorystycznie przestrzegane są przepisy zapewniające, że zdrowie koni musi być ważniejsze od współzawodnictwa sportowego na wszystkich jego etapach. Dotyczy to zarówno treningu i przygotowań koni do startu, samego przejazdu konkursowego, jak i odpoczynku oraz warunków stajennych. Dbają o to specjalnie wyznaczeni komisarze oraz lekarz weterynarii.
Organizatorzy przygotowali tradycyjnie również pozasportowe atrakcje. Jedną z nich będzie oferta gastronomiczna „Baru pod trybunami”, którą specjalnie z okazji zawodów przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich Łąckie Jezioranki. T radycyjne potrawy będą elementem akcji „Dzień Kuchni Polskiej”, która od lat organizowana jest z okazji Narodowego Święta Niepodległości.