Poczuj lato na talerzu
W końcu możemy się cieszyć! Za oknem ciepło, słońca nie brakuje, dni są długie, wypatrujemy wakacji, urlopów, korzystamy z tego, co jest w tej chwili, aktywnie spędzany czas. Te letnie “zmiany” mają swój urok nie tylko w naszym życiu lecz także w kuchni. Produkty sezonowe królują, targi i rynki pełne są lokalnych dostawców, warzywa i owoce mają inny smak, czuć, że w kuchni możemy więcej.
Jak wiecie, jestem zwolenniczką korzystania z tego, co sezonowe. Uwielbiam czerpać z wiosennej i letniej pory roku to, co najlepsze i dostarczać to w codziennej dawce jedzenia do organizmu, bo właśnie teraz w tych produktach jest największe bogactwo witamin, świeżości i smaku.
Dziś nie będzie inaczej. Hasło: poczuj lato na talerzu okaże się idealnie dopasowane. Będzie kolorowo, pysznie, z bombą witamin, zbilansowanie pod kątem składników i przede wszystkim sezonowo.
Marchewka – królowa tego przepisu. Ale nie sama! Co powiecie, aby połączyć ją z odrobiną chilli, cukinią, makiem, olejem lnianym i nutą wanilii? Proste, szybkie, zdrowe, dla każdego. Zaczynamy.
Składniki:
- 1 kg marchewek
- 1 cebula
- 0,5 pora
- 2 łyżki oleju lnianego
- 0,5 cukinii
- Odrobina chilli
- Laska wanilii
- Garść maku
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od obrania naszych marchewek oraz pokrojenia ich w kostkę. Nie musi być drobną, ważne, aby kawałki były pokrojone na miarę równe części.
2. Pokrojone marchewki wkładamy do garnka, zalewamy wodą do poziomu ich wysokości.
3. Następnie w podobny sposób kroimy pora i dorzucamy do marchewek.
4. Cebulkę kroimy w kostkę, dokładamy do garnka.
5. Całość gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem około 15 minut.
6. Po tym czasie do gotujących się warzyw dodajemy laskę wanilii i chilli. Zobaczycie później, jak bardzo wzbogaci ona smak i pomoże osiągnąć lato na talerzu ☺️ Całość gotujemy pod przykryciem kolejnych 15 minut.
7. Gdy warzywa będą miękkie a woda odparuje, dodajemy do nich olej lniany. Zdrowy, wyrazisty w smaku i od razu bilansuje nam posiłek, bo jak wiadomo, warzywa uwielbiają towarzystwo zdrowych tłuszczy. Wtedy przyswajalność witamin w nich zawartych jest znacznie większa.
8. Całość mieszamy i właściwie od razu zdejmujemy z gazu, aby zachować wszystkie właściwości zdrowotne produktów.
9. Teraz już ostatni etap czyli blendowanie. Warzywa blendujemy na gładką masę i gotową zupę krem nalewamy wprost na talerz.
10. Wierzch posypujemy makiem i układamy na nich kilka plastrów surowej cukinii. Gotowe!
Spróbujcie sami, a zobaczycie, że ten słodki smak marchewki w połączeniu z nutą wanilii jest obłędny. Opcjonalnie można także wzbogacić taki krem o “kleksa” z jogurtu naturalnego już na talerzu, jednak jest to opcja, a nie konieczność. Jeśli chcemy poczuć warzywa i czerpać z nich jak najwięcej to absolutnie nie trzeba tego robić. Życzę Wam lata na talerzu w pełni i każdego dnia! Smacznego.
Monika Prusaczyk
dietetyk kliniczny