Gospodarka i społeczeństwo

Sylwestrowe last minute

Już jutro Sylwester, przez wielu wyczekiwany dzień. Nieważne czy to domówka czy wielki bal, ważne, aby w tym dniu każdy bawił się najlepiej jak tylko potrafi. W końcu to jedyna taka noc w roku! Jednak nie samą zabawą człowiek żyje i wiadomo, że organizując sylwestrowe przyjęcie, warto zwrócić szczególną uwagę na menu.

W mojej kuchni od lat króluje zasada – im szybciej i prościej, tym lepiej. Zazwyczaj nie mam czasu wypiekać godzinami, nie chcę robić dodatkowego bałaganu, chcę w kilka chwil zrobić dania, które będą nie tylko smaczne, ale też cieszące oko. Pamiętajcie – dom pełen ludzi, każdy z innym smakiem, brak czasu, trzeba to jakoś pogodzić, aby goście byli zadowoleni i przede wszystkim najedzeni.

A więc do dzieła! Oto trzy propozycje sylwestrowych przekąsek, które zrobicie w kilka minut, a których smak zostanie z Wami na bardzo, bardzo długo

Panierowane pieczarki z nadzieniem warzywno – serowym
Składniki:
1 kg pieczarek
2 papryki
Ser mozzarella
2 cebule
1 mniejsza cukinia
1 mały por
1 woreczek kaszy kuskus
Odrobina oleju
Panierka
2 jajka
Szklanka mąki
Szklanka bułki tartej
Sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie:

1. Pieczarki obieramy i odcinamy ich ogonek, wydrążając tym samym środek. Myjemy, odstawiamy na bok.

2. Paprykę, cukinię kroimy w bardzo drobną kostkę.

3. Cebulę oraz kroimy w małe piórka, które w czasie podsmażania zmniejszą jeszcze swoją objętość.

4. Kaszę kuskus zalewamy wodą i odstawiamy do jej wchłonięcia.

5. Na patelni podsmażamy cebulę, por oraz przygotowaną wcześniej paprykę wraz z cukinią. Smażymy do miękkości składników. Aby proces ten nastąpił szybciej, patelnię można przykryć pokrywką. Po tym czasie, warzywa odstawiamy na bok do ostygnięcia. 6. Przygotowane wcześniej pieczarki osuszamy ręcznikiem papierowym i nadziewany masą warzywną oraz kuskusem. Średnio dwie łyżeczki na porcję. Na wierzch wykładamy plaster mozzarelli lub tartego sera, w zależności od upodobań.
7. Gotowe pieczarki panierujemy w jajku, mące, bułce tartej i przyprawach.
8. Smażymy z każdej strony po około 4 minuty, tak aby panierka się zarumieniła, a sam ser rozpuścił. Takie pieczarki możemy podać w towarzystwie sałaty lub oliwy ziołowej. Są idealne na przekąskę.

Mini kuleczki serowe z dipem czosnkowo – ziołowym
Składniki:
Opakowanie ciasta do pizzy
Ser mozzarella w kulkach
Zioła prowansalskie
Passata pomidorowa
Dip:
2 ząbki czosnku
Tymianek
Bazylia
Sól Pieprz
Jogurt naturalny
2 łyżki majonezu

Przygotowanie:
1. Ciasto na pizzę rozkładamy w całości i kroimy je na małe kwadraciki. Najlepiej pierwszym ruchem na pół poziomo, a następnie pionowo na pasma. Dzięki temu kwadraty a tym samym porcje wyjdą nam równe.
2. Środek każdego kwadracika smarujemy odrobiną passaty pomidorowej.
3. Następnie posypujemy całość roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi. Dzięki roztarciu zioła będą miały intensywniejszy smak.
4. Kolejny etap to nałożenie na każdy z kwadracików porcji sera mozzarella. Pamiętajcie – jedna kulka na kwadrat, nie więcej.
5. Po takim przygotowaniu, każdy z kwadracików dokładnie sklejamy, aby ser nie wypłynął w trakcie pieczenia i formujemy kulkę. 6. Układamy na blaszce do pieczenia w odstępach około 2 cm.
7. Piekarnik nagrzewany do 180 stopni z opcją termoobiegu.
8. Kuleczki pizzowe z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Będą wtedy pięknie rumiane
9. Pieczemy około 20 minut.
10. Kiedy kuleczki się pieką, przygotowujemy dip. Zaczynamy od posiekania na drobne czosnku. Można także przecisnąć go przez praskę. Do miseczki wlewamy małe opakowanie jogurtu naturalnego, dodajemy 2 łyżki majonezu, tymianek, bazylię, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Kuleczki serowe podajemy z dipem.

Najlepsze są na ciepło, gdy ser jest jeszcze ciągnący. Jednak pamiętajcie, że w każdej chwili możecie je podgrzać i będą na nowo wyśmienitą przekąską.

Roladki z chleba tostowego
Składniki:
Opakowanie chleba tostowego (dowolnego)
Opakowanie sera gouda, może być tarty lub w kawałkach, jednak nie powinien być w plasterkach
Świeży szpinak (absolutnie nie mrożony)
Czosnek granulowany
Odrobina oleju do smażenia
Panierka:
2 jajka
Bułka tarta
Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Chleb tostowy dzielimy na porcję. Z każdej kromki należy odkroić brzegi skórkowe.
2. Następnie miękki środek chleba musimy rozwałkować wałkiem kuchennym jak najcieniej, pamiętając przy tym aby go nie rozerwać.
3. Tak przygotowane chlebki odkładamy na bok.
4. Na patelni roztapiamy odrobinę masła. Od razu możemy dodać ciut pieprzu i wybranych ziół, o ile jest taka potrzeba.
5. Wrzucamy szpinak, mogą być całe liście, nie stanowi to problemu. Przyprawiamy całość czosnkiem granulowanym i czekamy aż szpinak straci swoją objętość, stanie się miękki. Dla tych, którzy wolą jego delikatniejszy smak, można podlać całość odrobiną mleka. Ten prosty trik zniweluje intensywność zapachu szpinakowego.
6. Następnie przygotowaną porcję chleba smarujemy szpinakiem, a na wierzch wykładamy ser gouda (kawałek bądź łyżkę tartego). Całość zwijamy w rulon, tak jak naleśniki.
7. Standardowo panierujemy w jajku oraz bułce tartej.
8. Smażymy do zarumienienia z każdej strony i gotowe. Roladki z chleba tostowego możemy podać z dowolnym sosem, wedle uznania. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że najlepiej sprawdza się jogurtowy bądź czosnkowy. Jest przepyszne w tym połączeniu!

Mam nadzieję, że któraś z propozycji przypadnie Wam do gustu i zagości na Waszej sylwestrowej domówce. Daję słowo, że Wasi goście będą zachwyceni! A ponieważ Sylwester zaczyna też coś nowego, nowy etap w życiu każdego z nas to chciałabym złożyć Wam najlepsze życzenia noworoczne. Zdrowia, radości, uśmiechu każdego dnia i dobrych ludzi obok, którzy będą Wam towarzyszyli w każdej chwili tego Nowego Roku. Spełniajcie swoje marzenia, wyznaczajcie nowe cele, realizujcie swoje pasje i pamiętajcie, żeby czerpać z każdej nowej daty 2024 roku jak najwięcej. Twórzcie wspomnienia, które będą najważniejsze. Dobrego 2024 roku!!!

Monika Prusaczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *