piątek, 26 kwietnia 2024
Płock

Dzień Kuchni Polskiej inny niż wszystkie – już niedługo największe polskie przyjęcie urodzinowe

Tysiące ludzi od dziesięciu lat z inicjatywy Fundacji Vivat Polonia! spotykało się na największym polskim przyjęciu urodzinowym. Za kilka dni mieli spotkać się ponownie by radośnie świętować Narodowe Święto Niepodległości jako kolejne urodziny Polski i … spotkają się znów.

„Dzień Kuchni Polskiej” to swoisty ruch społeczny koordynowany przez Fundację Vivat Polonia!, a współtworzony przez kawiarnie i restauracje, które przyłączając się do przedsięwzięcia przygotowywały co roku specjalnie na ten dzień menu składające się z dań kuchni polskiej często w świątecznych, czyli niższych od oferowanych na co dzień, cenach.

Tegoroczny „Dzień Kuchni Polskiej” będzie inny, ale zostanie zorganizować mimo wszystko. Organizatorzy nie chcą pozostawić restauracji w tym trudnym czasie. Lokale są zamknięte i nie mają możliwości zaprosić gości do siebie. Dlatego tegoroczny „Dzień Kuchni Polskiej” to będzie #DzieńKuchniPolskiejNAWYNOS.

Restauracje co roku zapraszały na dania kuchni polskiej. W tym roku organizatorzy zachęcają wszystkich, żeby 11 listopada, w Narodowe Święto Niepodległości zamówili jedzenie w restauracji NA WYNOS lub NA DOWÓZ.

Nie wymagamy od restauracji specjalnych dań i specjalnych cen. Będzie miło, jeżeli zaakcentują szczególny charakter tego dnia. Tak jak promowaliśmy lokale angażujące się w Dzień Kuchni Polskiej, tak będziemy promować menu restauracji oferujących jedzie na wynos

– mówi Cezary Supeł prezes Fundacji Vivat Polonia! i pomysłodawca Dnia Kuchni Polskiej.

Od początków akcji podkreślaliśmy, że świąteczne spotkanie przy stole, jest na wskroś polskie. Przez wieki Polaków gromadził właśnie stół, miejsce polskiego biesiadowania, miejsce szczególne dla polskiej rodziny i polskiej gościnności, a kuchnia polska to przecież jedna z naszych narodowych tradycji. Celebrowana przy wspólnym stole „Dnia Kuchni Polskiej” niepodległość Rzeczpospolitej jestdziełem zbiorowym wielu pokoleń Polaków. Nie było im łatwo. Nam też nie jest, ale nie porównujmy tych warunków. Zróbmy cos wspólnie, pomóżmy branży, która pomocy potrzebuje, pomóżmy nie bez kulinarnej przyjemności

– podkreśla Supeł.

„Dzień Kuchni Polskiej” to ruch społeczny współtworzony przez kawiarnie i restauracje, a koordynowany przez Fundację Vivat Polonia!, która popularyzuje polskie tradycje kulinarne i obyczajowe prowadząc inicjatywy społeczne na rzecz upowszechnienia narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych, obyczajowych oraz popularyzacji narodowego dziedzictwa kulturowego w myśl maksymy „przez żołądek do serca”.

„Dzień Kuchni Polskiej” to niedochodowe przedsięwzięcie społeczno-kulturalne, to największe polskie przyjęcie urodzinowe. To radosne świętowanie urodzin Polski – Narodowego Święta Niepodległości, bo ten szczególny w polskim kalendarzu dzień można potraktować właśnie, jako urodziny Rzeczpospolitej i podobnie jak urodziny najbliższych biesiadnie obchodzić. W przeciągu minionych lat pomysł, na który, w przededniu 11 listopada 2011 roku, dało się namówić kilka lokali zlokalizowanych w Płocku przy jednej z ulic, rozrósł się do akcji o zasięgu międzynarodowym. Inicjatywa wzbudziła zainteresowanie w różnych miejscach Polski. Na „Dzień Kuchni Polskiej” zapraszały również restauracje w Żytomierzu i Chicago. Listę restauracji uczestniczących w akcji, przygotowane na “Dzień Kuchni Polskiej” menu oraz najświeższe informacje znaleźć będzie można na oraz facebook.com/DzienKuchniPolskiej . Akcja ma tradycyjniecharakter otwarty, przyłączyć się można cały czas. Nie ma znaczenia lokalizacja restauracji, ani jej charakter. Lokale, które chciałyby wziąć udział w tegorocznej edycji, mogą skontaktować się z Edytą Maćkowską pod numerem telefonu 534 981 989, adresem e-mail: edyta.mackowska@motywacja.com.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *