Gospodarka i społeczeństwo

Sezon na truskawiki

Koniec maja i początek czerwca to czas kojarzący się wszystkim z truskawkami, które są zapowiedzią zbliżającego się lata. Te sezonowe owoce cieszą wszystkich słodkim smakiem, apetycznym wyglądem i aromatycznym zapachem – ale nie tylko. Okazuje się, że oprócz niewątpliwych walorów smakowych truskawki są owocami niskokalorycznymi, zawierającymi mało tłuszczu – są cennym źródłem błonnika, a także zawierają antyoksydanty, które chronią komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.

Truskawki są owocami bogatymi w witaminę C, potas, kwas foliowy i błonnik. To wszystkie niezbędne składniki odżywcze, które wspomagają codzienne funkcjonowanie organizmu. Jedna filiżanka pokrojonych, świeżych truskawek lub 166 g zawiera szereg ważnych składników odżywczych w następujących ilościach:

  • kalorie: 53 kcal,
  • woda: 91 proc.,
  • białko: 1,11 g,
  • węglowodany: 12,75 g,
  • błonnik: 3,30 g,
  • wapń: 27 mg,
  • żelazo: 0,68 mg,
  • magnez: 22 mg,
  • fosfor: 40 mg,
  • potas: 254 mg,
  • witamina C: 97,60 mg,
  • witamina K: 3,7 mg,
  • foliany: 40 mikrogramów (mcg),
  • witamina A: 28 jednostek międzynarodowych (IU).

Porcja truskawek jest cennym źródłem błonnika. Badania wykazały, że może on wpływać na obniżenie poziomu tzw. „złego cholesterolu” we krwi. Ponadto błonnik usprawnia procesy trawienne. Zawarte w truskawkach pektyny pobudzają pracę jelit, a kwasy organiczne regulują trawienie oraz przyspieszają przemianę materii.

Zastosowanie w kuchni

Truskawki są owocami, które można spożywać w wielu różnych postaciach. Dostępne są w postaci świeżej, mrożonej, liofilizowanej oraz w galaretkach, syropach i dżemach. Osoby, które chcą jeść truskawki, powinny sprawdzić etykietę mrożonych i suszonych truskawek pod kątem dodatku cukru. Poszukując galaretek czy dżemów można wybrać pasty owocowe, które nie zawierają dodatku słodzików i wypełniaczy.

Oto kilka przydatnych, zdrowych wskazówek dotyczących włączania większej ilości truskawek do diety:

  • pokrój truskawki w kostkę i dodaj je do sałatki z kurczaka,
  • zrób własny koktajl owocowy ze świeżych owoców. Dołącz winogrona, ananasy, pokrojone brzoskwinie i truskawki. W razie potrzeby skrop niewielką ilością miodu na wierzchu mieszanki owoców, aby uzyskać dodatkową słodycz,
  • podaj pełnoziarniste gofry, naleśniki lub płatki owsiane ze świeżymi truskawkami lub ułóż je w muffinki i słodkie bułeczki. Możesz również zmiksować truskawki w robocie kuchennym z niewielką ilością wody i używać jako świeżego syropu do deserów lub potraw śniadaniowych,
  • pokrojone truskawki wymieszaj z sałatką ze szpinaku z orzechami włoskimi i kozim serem,
  • umieść trochę mrożonych, niesłodzonych truskawek w blenderze z bananem, niskotłuszczowym mlekiem i lodem, aby uzyskać szybki i łatwy koktajl truskawkowo-bananowy.

Agnieszka Kisielewska Żuławnik
dietetyk
tel. 606 313 442

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *